Johanna Freed är enhetschef på Skolverket och förklarar att statsbidraget kan tas tillbaka av myndigheten om förskolorna inte har använt pengarna för rätt ändamål – att minska barngrupperna. Foto: Privat/ TT

Skolverket: ”Bara en liten del av totala kostnaden”

Publicerad

Skolverket är den myndighet som fördelar pengarna till de olika förskolorna i kommuner som har sökt statsbidrag. Johanna Freed är enhetschef på Skolverket och förklarar att de extra pengar som bidraget innebär kan användas till olika saker för att minska barngrupperna – men framhåller också att pengarna bara är en liten del av den totala budgeten för en förskola.

– Med bidragets hjälp kan man dela på barngrupperna, man kan hyra extra lokaler eller anställa mer personal. Det finns flera valmöjligheter, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket.

På frågan om hur hon ser på oron som finns genom att det handlar om tillfälliga pengar poängterar hon att det här är ett riktat statsbidrag.

”Ingen tidsgräns för bidraget”

– Bidraget är bara en liten del av den totala kostnaden. Det finns visserligen ingen tidsgräns för bidraget, men vi som myndighet får pengar på budgetårsbasis, säger hon och poängterar också att det är politiska beslut som styr hur mycket pengar som fördelas.

Hur följer ni  på Skolverket upp att pengarna går till det de är avsedda för?

– Genom att de som har fått bidrag får redovisa hur pengarna har använts. Om vi får signaler om att de har använts på felaktigt sätt så kan vi kräva tillbaka pengarna. Men i allmänhet finns det ingen anledning att tro att förskolorna inte har använts pengarna på rätt sätt, säger Johanna Freed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.