Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cirka 30 traktorer på plats i Växjö för att protestera mot de nya EU-lagarna. Se mer i videon. Foto: Arta Tahiri/SVT

Se när traktortåget intar Växjö – demonstrerar mot EU-lagar

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen samlades cirka 30 traktorer på plats i Växjö för att delta i en demonstration. Deras protest riktade sig mot nya EU-lagar och syftade även till att uppmärksamma konsumenterna.

I Växjö hölls ett demonstrationståg där lantbrukare körde sina traktorer längs Mörners väg. De protesterade mot nya EU-lagar, bland annat Naturrestaureringslagen som nyligen klubbades igenom.

Den nya lagen ställer krav på att återställa 30 procent av medlemsländernas påverkade naturmiljöer fram till 2030. Syftet är att gynna den biologiska mångfalden och återskapa miljöer som begränsar klimatförändringarna. Det innebär att lantbrukare måste återställa betesmarker till våtmarker och ängsmarker.

– Vi känner oss överkörda. Man antar nya lagar nere i Bryssel, i EU-kommissionen och man pratar inte ens med oss lantbrukare och våra intresseorganisationer, säger demonstranten Patrik Fernlund.

”Importen kommer öka”

Lantbrukarna framhäver även att deras protester inte bara riktas till politikerna, utan också syftar till att väcka uppmärksamhet från konsumenterna, trots att konsumenter i större utsträckning väljer svenska varor även när priserna ökat.

– Det är mycket som kommer slå hårt mot vår livsmedelsproduktion. Det är många som tror att importen kommer öka och vi vill inte äta den maten. Vi vill äta svensk producerad mat som är bra, säger Patrik Fernlund.

Protester i Europa

Under 2024 har kraftiga protester från lantbrukare blossat upp i flera europeiska länder. Dessa protester har ofta eskalerat till våldsamheter, bränder och skadegörelse. I Sverige har det inte förekommit liknande protester på grund av den goda relationen mellan svenska lantbruket och regeringen, enligt Lantbrukarnas Riksförbund.

Traktordemonstrationer ägde rum i Skåne i februari och på lördagen i Växjö och Kristianstad.

– Vi har en försiktigare syn på demonstrationer för de är ju radikala men de hörs ju också, säger demonstranten Peter Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.