Selma Rohdin får rätt till hjälp av kommunen dygnet runt. Foto: Privat

Selma får rätt till assistans dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Tio månader gamla Selma som föddes utan sväljreflex får rätt till hjälp dygnet runt från Älmhults kommun, meddelar förvaltningsrätten i Växjö.

– Det är en lättnad och en kamp man kan lägga åt sidan, säger Selmas mamma Katarina Rohdin till SVT Nyheter Småland.

Selma har inte kunnat lämna sjukhuset sedan hon föddes, eftersom hon saknar sväljreflex och inte kan äta via munnen. Risken att hon ska kvävas av sitt eget saliv innebär att hon behöver sekundövervakas, och familjen ansökte därför om dygnet-runt-assistans i hemmet av Älmhults kommun.

”Kan äntligen blicka framåt”

I juni kom beskedet att kommunen endast ställer upp med personal nattetid och dagliga besök av hemtjänsten. Dygnets övriga timmar hänvisade kommunen till föräldraransvaret.

Familjen valde då att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, som nu har sagt sitt: Selma får rätt till hjälp från kommunen dygnet runt. Något Smålandsposten var först med att berätta om.

– Nu kan vi äntligen börja blicka framåt för att kunna leva som en familj. Jag hoppas att hon får komma hem inom en snar framtid, säger Katarina Rohdin till SVT.

Kommunen har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet