Foto: Privat

Selmas mamma: ”Vi vill bara leva som en familj”

Uppdaterad
Publicerad

Glädjen över beskedet från förvaltningsrätten blev kortvarig för familjen. Beskedet att Selma skulle få rätt till assistans dygnet runt har nu överklagats av Älmhults kommun.

Selma Rohdin är nu tio månader. Hon föddes utan sväljreflex och riskerar att kvävas i sitt eget saliv. Familjen har ansökt om assistans i hemmet eftersom Selma behöver övervakas varje sekund.

Förvaltningsrätten gav familjen rätt till assistans dygnet runt. Men det beslutet överklagar nu Älmhults kommun, som Smålandsposten var först att berätta om.

Assistans till Selma

Oklart vad som händer

För familjen är detta ännu ett bakslag där de lever i ovisshet. Selmas mamma, Katarina Rohdin säger att de blivit lovade att förvaltningsrättens beslut ska gälla tills vidare, men det är oklart vad som händer om ärendet tas upp i Kammarrätten.

”Vi vil bara leva som en familj”, säger Katarina Rohdin. Foto: Privat

– Vi har fått muntliga besked att de ska verkställa beslutet från förvaltningsrätten. Men de har inte personal, det är en svår rekryteringsprocess och så ska personal läras upp. Vi går bara och väntar, säger Katarina Rohdin till SVT Nyheter Småland.

Vill ha vägledande dom

Kommunen menar att den vill ha en vägledande dom, var gränsen ska gå för föräldraansvar och rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen.

– Det blir en lång väntan. Först ska de pröva om de vill lyfta ärendet och efter det kan det bli lång handläggningstid, säger Katarina Rohdin.

– Vi är inte intresserade av paragrafer och lagar. Vi vill bara leva, leva som en familj. Du hade aldrig gått förbi ett barn som håller på att drunkna utan att hjälpa till, men Selma håller på att drunkna i sitt eget saliv, vi behöver hjälp, säger Katarina Rohdin.

Selma har ingen fastställd diagnos vilket gör att föräldrarna inte kan söka assistans via LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistans till Selma

Mer i ämnet