Lennart Fröberg lantbrukare från Ugglekull som ligger en liten bit från sjön Åsnen i södra Kronobergs län. Här är oftast ett milt klimat som lämpar sig väl för frukt och bärodling. Men i år har sen frost satt käppar i hjulen för odlingen här. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Sen frost hotar årets jordgubbsskörd

Publicerad

På många platser i landet blev det tidig vår, men sedan kom kylan tillbaka. Det har varit både blåsigt och kallt med flera minusgrader på natten. Lennart Fröberg som driver ett lantbruk utanför Urshult i Tingsryds kommun är en av dem som drabbats av det kalla vädret, när hans jordgubbsplantor inte klarat den sena frosten.

– Blommorna far väldigt illa av frosten. Det kommer inte att utvecklas några jordgubbar ur den här blomman som är alldeles svart, det säger Lennart Fröberg och visar på en skadad blomma.

Lennart driver lantbruk i Ugglekull straxt norr om Urshult i södra Småland. Här är klimatet gynnsamt för odling av frukt och bär. Men i år har det varit flera nätter med frost under den känsliga blomningen som har påverkats negativt.

Skörden av jordgubbar och sallat riskeras

Även det tidvis rätt blåsiga vädret har påverkat odlingarna negativt. Både jordgubbar och sallad har hämmats. Lennart Fröberg har dock varit väl förberedd.

– Vi har låtit odlingsväven ligga på mycket längre i år. Sedan får man vara beredd att lägga på den om det riskerar att bli frost igen. Häromkvällen gick SMHI ut med en varning om att det kunde bli frost och då gick vi ut sent på kvällen och lade på väven. Just vid det tillfället visade det sig i och för sig att frosten uteblev och att SMHI hade haft fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.