Barnfamiljer upplever att plast- och pappkärlen snabbt blir överfulla. Foto: Clary Kroon/SVT

Sensorer talar om när soptunnan är full

Publicerad

SSAM, Södra Smålands avfall och miljö, håller just nu på att testa behovsanpassad tömning. Det innebär att kärlen töms när de är fulla istället för vid en förbestämd tid.

– Nu testar vi det här i flerfamiljsfastigheter där det finns stora kärl. Nivån mäts i kärlet så att det bara töms när det verkligen behövs, berättar Jessica Cedervall, vd på SSAM. 

Hur vet ni när kärlen är fulla? 

– Det sitter en sensor i kärlet som mäter av fyllnadsgrad. 

Systemet med behovsanpassad tömning gör att kundens kostnad kan anpassas efter hur ofta kärlen behöver tömmas. Det finns också miljövinster, när sopbilar inte behöver åka och tömma halvfulla kärl.  

Lösning på problemet med överfulla kärl 

Fyrfackssystemet infördes i de fem kommunerna Lessebo, Markaryd, Tingsryd, Älmhult och Växjö mellan 2019 och 2020. Det innebär att alla hushåll har två soptunnor på tomten där matavfall, förpackningar, tidningar och restavfall kan sorteras. Men kärlen passar inte allas behov, utan för en  barnfamilj blir till exempel facken för plast och papp väldigt snabbt fulla.  

Jessica Cedervall hoppas att behovsanpassad tömning kan vara en lösning för framtiden. 

– Ännu finns inte sensorer till fyrfackssystemet, eftersom det då krävs att den mäter i fyra olika fack, men vi får se vad utvecklingen ger, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.