Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kocken Niklas Ekstedt har besökt Småland i jakten på svar om varför människor blir riktigt gamla i vissa områden. Foto: SVT

Sex vid hög ålder – ett sätt att bli riktigt gammal

Publicerad

För den som vill bli riktigt gammal handlar det inte bara om mat eller gener. Kocken Niklas Ekstedt som just nu har en TV-serie på Viaplay om konsten att bli gammal, säger att det också handlar om sex.

– Det handlar om att avstå vitt socker, att ägna sig åt vardagsmotion. Alltså låta bli att ta bilen så ofta, och dessutom har de väldigt mycket sex, alltså sex upp till hög ålder, säger Niklas Ekstedt.

Han har rest jordklotet runt inför inspelningen av TV-serien, och har träffat människor som bor i de olika så kallade blå zonerna, områden där det finns förhållandevis många fler hundraåringar än på andra platser.

Mer än bara kost

Intresset för de blå zonerna fick Niklas Ekstedt för några år sedan när han kom i kontakt med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart, som skrivit en bok om de blå zonerna och hur folk lever där.

– Som matlagare, gastronom och kock blir man ju så klart väldigt intresserad av hur kosten kan påverka hur länge vi lever, säger han.

Men även om kosten är grunden, finns det fler komponenter som ökar förutsättningarna för ett riktigt långt liv.

– Det handlar bland annat om folk är envisa och inte så intresserade av att förnya sig utan går vidare i gamla fotspår, säger han.

Småland sticker ut

Vad tänker du om Småland som ju sticker ut vad gäller livslängd?

-  Ja, Småland sticker verkligen ut. Det finns ju likheter mellan Småland och andra regioner i världen där människor blir väldigt gamla. Det är ett kargt landskap, man lever kvar i lite gamla traditioner och det finns tillgång till väldigt avancerad sjukvård.

Småland är en av platserna utöver Japan, Sardinien och Costa Rica som Niklas Ekstedt besöker i programserien som heter ”Konsten att leva längre”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer