• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Den anhållna mannen ska inte ha arbetat med barn och unga inom Svenska kyrkan, enligt pastoratet. Foto: TT

Sexanklagad kyrkochef förhörs

Publicerad

Den chef inom Svenska kyrkan som misstänks för sexuellt utnyttjande av barn förhörs av polis. Enligt uppgift från Svenska kyrkan har mannen inte lett någon verksamhet med barn.

Det var en chef på ett pastorat i Kronobergs län som på måndagen hämtades in till förhör hos polisen. Efter förhöret anhölls mannen misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn och grovt barnpornografibrott.

– Det gäller sannolika skäl. Den högre misstankegraden, säger åklagare Emma Berge.

Stark sekretess

SVT Nyheter Småland har sökt mannens försvarsadvokat utan resultat. Åklagaren vill inte uppge hur den misstänkte ställer sig till anklagelsen.

– Det är stark förundersökningssekretess i den här typen av ärenden, säger hon.

Det finns inga uppgifter om offrets ålder eller var hen är bosatt. Brottet ska ha ägt rum i början av förra året i kommunen där mannen är bosatt. Undersökningen om brottet leddes innan av en annan åklagarmyndighet i Sverige.

– Jag vill inte berätta var i Sverige, säger åklagare Emma Berge.

Bestört biskop

Mannens belastningsregister kontrollerades inte vid anställningsförfarandet. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Småland skriver pastoratet:

”Pastoratet ser mycket allvarligt på det som har hänt. Vi kontrollerar belastningsuppgifter på alla som anställs för att arbeta med barn och ungdomar. Aktuell medarbetare anställdes för att arbeta med vuxna och då hade vi vid anställningstillfället inte möjlighet att kontrollera den typen av uppgifter. Däremot är det alltid viktigt med noggranna intervjuer med människor som ska arbeta som anställda eller frivilliga inom Svenska kyrkan.”

– Jag blev bestört, ledsen och väldigt bekymrad, sa biskop Fredrik Modéus i går om att polisärendet.

Har de här övergreppen skett i hans jobb i Svenska kyrkan?

– Det enda vi vet just nu är att en man som arbetar i Svenska kyrkan är anhållen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkoanställd misstänkt för barnsexbrott

Mer i ämnet