Pojkens försvinnande föranledde ett stort sökpådrag på Öland där hundratals frivilliga gick skallgång genom Färjestaden. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Sexåring försvann från Öland – nu åtalas pappan

Uppdaterad
Publicerad

Den pappa som misstänks ha tagit sin son från ett familjehem i Färjestaden i november 2019 åtalas nu för försök till grov egenmäktighet med barn. Ytterligare två män åtalas för att ha hjälpt pappan att föra bort pojken.

En torsdagseftermiddag, den 21 november 2019, försvann en sexårig pojke från sitt hem i Färjestaden på Öland. En stor sökinsats drog i gång – polisen fick hjälp av försvarsmakten och 1000 frivilliga deltog i sökandet.

Tack vare att en utomstående person larmade polisen kunde de omhänderta pojken den 22 november. Han hittades på ett tåg i Osby tillsammans med sin pappa som tagit honom. Enligt åtalet ska pappan försökt att ta sonen till Danmark för att sedan resa vidare till annat land.

Grovt brott

Pappan anhölls samma dag och åtalas nu, mer än ett år senare, för försök till grov egenmäktighet med barn.

Av åtalet framgår det att brottet bör bedömas som grovt eftersom pojken var ung och pappan ska ha försökt föra bort honom från sin invanda miljö och föra honom till en främmande miljö utomlands – vilket skulle försvårat pojkens återförande till Sverige.

Två medhjälpare

I stämningsansökan åtalas ytterligare två män som misstänkts för medhjälp till försök till grov egenmäktighet med barn. De två männen ska ha hjälpt till att transportera pojken och pappan – samt ordnat övernattningsplats åt dem.

Samtliga misstänkta förnekar brott.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.