Foto: TT

Sillen i Östersjön får rött ljus av WWF – ”Bestånden är dåliga”

Uppdaterad
Publicerad

Sill från västra Östersjön rödlistas i WWF, världsnaturfondens senaste fiskguide.

Tidigare var det endast ”gult ljus” för sillen från Östersjön, men nu har den alltså hamnat på listan på fiskar som man avråds från att äta helt. Detta eftersom rekryteringen, mängden nytillkommen fisk, de senaste fyra åren har den varit rekordlåg i området.

– Det är bestånden som gått ner, varför vet vi inte riktigt men bestånden är dåliga, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare i WWF Sverige som årligen uppdaterar sin fiskeguide.

Även sillen som fiskas med flyttrål eller garn i Skagerak och Kattegatt får rött ljus i årets upplaga av fiskguiden.

Fiskestopp i sommar

EU beslutade i höstas att införa stopp för allt sillfiske under fyra månader i sommar från skånska sydkusten och upp till Öland, eftersom man inte vill störa under den hotade Östersjötorskens lekperiod. Beslutet har väckt mycket protester och reaktioner från fiskerinäringen längs kusten.

Lösningen även på sillens problem är enligt WWF att kraftigt dra ner på fisket – och på konsumenternas konsumtion av sill från just Östersjön.

– Det finns sill på annat håll att konsumera och köpa, säger Håkan Wirtén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.