Foto: Scanpix

Sista dansen med Thorleifs

Uppdaterad
Publicerad

Dansbandsgruppen Thorleifs har i femtio års tid spelat sin folkkära musik i Sverige och Europa, men nu är det över. I helgen gjorde de sin absolut sista spelning.

– Jag gråter tårar, för Thorleif är det bästa bandet, säger Virpi Jonasson, Torleifs-fan, som såg den sista spelningen.

Det går inte att beskriva det på något annat sätt än ”slutet på en era” dansbandsgruppen Thorleifs lägger nu diverse instrument på hyllan och under lördagen avslutade man sin karriär med en extrainsatt sista spelning på Folkets Park i Växjö.

– Det är klart att det känns väldigt vemodigt. Jag var 13 år när jag drog igång det här. Men man ska sluta medan man fortfarande är eftertraktad, säger Thorleif Torstensson, dansbandslegend.

38 guldskivor

Karriären är en framgångssaga som sträcker sig över hela 5 decennier. 1962 förenades ett gäng tonårskillar från Norrhult, i Kronobergs län, kring sitt brinnande musikintresse och så småningom bildades kvintetten Thorleifs.

Under 1970-talet hade bandet drygt 200 spelningar om året, men under de senaste åren har de bara varit ute och spelat på veckosluten.

Bandet har närmare 500 låter på sin repertoar. Under sin karriär har det blivit 38 guldskivor, 5 grammisar och otaliga låtar på Svensk toppen, bland annat ”Gråt inga tårar”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.