Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar forskaren Mattias Berglund vad skogsägarna kan ha för nytta av rapporten som de nu presenterar. Foto: SVT/Clary Kroon

Skogsforskning för 25 miljoner kronor ska ge ny kunskap

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har sex olika doktorander ägnat sig åt att studera framtidens skogskötsel i södra Sverige. Under torsdagen presenterades resultaten på Tagels gård i närheten av Moheda.

– Vi vill ta fram ny kunskap kring skogsskötsel i södra Sverige och vara en plattform för skogsbruket och skogsnäringen att mötas, säger Mattias Berglund som varit forskningsledare under projektets gång och som till vardags forskar om skogsskötsel på Skogforsk.

Sex doktorander anställdes 2017 och 2018 och har genomfört sex olika forskningsprojekt som bedrivits på Linnéuniversitetet, Sveriges Lantbruksuniversitet och skogsnäringens eget forskningsinstitut Skogforsk. Finansieringen på 25 miljoner kronor kommer från skogsnäringen och andra aktörer inom skogsforskningen.

Södra Sveriges skogsbruk i fokus

Projektets fokus har varit hur framtidens skogsskötsel ska bedrivas utifrån de förutsättningar som råder i södra Sverige. Slutsatserna är flera, men handlar bland annat om att det behöver planteras mer tall på bekostnad av gran, att blandskogarna kan komma att bli fler och att det går att förse vilda djur med mat samtidigt som man producerar virke.

– I den polariserade debatt som finns kring skogen i dag så är kunskap extra viktig. Så vi försöker väl att gjuta in mer kunskap som kan användas i den här debatten, säger Mattias Berglund.

Rätt träslag på rätt mark

Finns det någon del av den här forskningen som är mer fokuserad på klimatfrågan?

– Alla projekt har bäring på hur vi ska sköta skogen under rådande omständigheter, men ett projekt som är väldigt viktigt är att vi ska producera mera tall, att man ska ha rätt träslag på rätt mark, säger Mattias Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.