Saneringen av lastfartyget har kostat staten cirka 11,5 miljoner kronor. Foto: TT/Kustbevakningen

Ett av landets farligaste vrak – nu tas den sista oljan upp

Publicerad

Under onsdagen inleds det avslutande arbetet med att tömma det förlista fartyget Finnbirch på olja. Fartyget förliste utanför Öland 2006 och hade 540 kubikmeter olja ombord.

Arbetet med att samla upp olja som läckt ut i havet har pågått sedan 2018 då läckan upptäcktes av Kustbevakningen. Den olja som finns kvar är så tjock att den måste värmas upp innan den kan pumpas ut. Det är det arbetet som inleds under onsdagen.

Fartyget ligger på drygt 80 meters djup öster om Öland. På grund av det stora djupet är arbetet både komplicerat och dyrt.

– Arbetsfartyget Vina har förberett operationen i två veckor. Vi räknar med att det är framme vid vrakplatsen nu på onsdag morgon, säger Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten som är den myndighet som ska se till att vraket töms på olja.

Finnbirch bedöms vara ett av de 30 mest miljöfarliga vraken på svenskt vatten. I närheten av vraket finns flera känsliga naturområden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer