Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal och boende på äldreboendet Solgården i Norrhult har kämpat in i det sista för att rädda kvar boendet. Kommunstyrelsen har dock redan avvisat förslaget om intraprenad och föreslår fullmäktige att fatta beslut om att lägga ner boendet. Foto: Ricardo Garcia/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Solgårdens nedläggning – personal och boende uppgivna

Uppdaterad
Publicerad

Personal och boende på äldreboendet Solgården i Norrhult har kämpat in i det sista för att rädda kvar boendet. Kommunstyrelsen har dock redan avvisat förslaget om intraprenad och föreslår fullmäktige att fatta beslut om att lägga ner boendet.

I början av året meddelade kommunalrådet Niklas Jonsson (S) meddelade att kommunen behöver spara pengar och i mars föreslogs en omstruktuering av bland annat äldreomsorgen i kommunen.

Förslag om intraprenad

Äldreboendet Solgården i Norrhult har varit i skottgluggen sedan i mars och både personal och ortsborna har organiserat sig för att rädda kvar boendet. De har gjort en namninsamling, kontaktat och pratat med kommunpolitiker samt försökt bilda opinion för sin sak i lokalpressen.

Personalen på Solgården har erbjudit sig att ta över och driva verksamheten i intraprenadform.

– Vi har jobbat här i många år och vi vet hur verksamheten kan bedrivas på ett kostnadseffektivt sätt. Det finns mycket som kan bli bättre och vi är beredda att ta över istället för att lägga ner, säger Thea Nyberg, anställd på Solgården.

Får kalla handen

Den 18 november avslog dock kommunstyrelsen personalens förslag om bildande av en intraprenad med motiveringen att förslaget inte skulle leda till några större besparingar.

Dagar tidigare hade en enkätundersökning bland personalen visat att de flesta var för bildandet av en intraprenad.

Beslut om nedläggning

Kommunstyrelsen föreslår nu att kommunfullmäktige fattar beslut om att avveckla Solgården i Norrhult som särskilt boende med start den första april 2021. Delar av boendet ska byggas om till trygghetsboende. S, M och två avhoppade SD-politiker ställer sig bakom förslaget.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har reserverat sig och vill att en omfattande behovsanalys av särskilt boende i kommunen görs och att man tittar på andra alternativa driftsformer för äldreomsorgen.

Kommunen väntas göra en nettobesparing på 9,2 miljoner om året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer