Nya rutiner efter Tammis självmord

Uppdaterad
Publicerad

Efter Tammis självmord för fyra år sedan införde hennes skola nya rutiner för att förebygga att elever tar sina liv.

Skolan är viktig, när det handlar om att förebygga självmord bland unga. Det slår barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län fast.

Lars Kaggskolan i Kalmar är en stor gymnasieskola, med över 1000 elever, och det har hänt att elever på skolan begått självmord. De senaste sex åren har tre elever tagit sina liv.

Tammi Hedman är en av dem. Det är efter hennes självmord för fyra år sedan som skolan, efter att ha fått kritik från Skolinspektionen, införde nya rutiner för att förebygga självmord bland eleverna.

– De rutinerna handlar om att när personal misstänker att en elev kan ha den typen av problem ser till att slå larm och ser till att informationen kommer fram hela vägen så att vi kan agera, säger skolans chef och rektor Carl-Peter Lindén.

– Viktigast av allt är att agera, att snabbt ta kontakt och inte vänta, och inte vara rädd för att våga fråga, säger han.

De rutiner som Lars Kaggskolan utarbetat gäller också för samtliga gymnasieskolor i Kalmarsundsregionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.