Foto: Claudio Bresciani/TT

Självmord på häktet i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

En intagen man på häktet i Växjö tog sitt liv på fredags morse. Nu görs en internutredning på häktet i Växjö.

Det var Smålandsposten som var först med att berätta om den tragiska händelsen.

Enligt Mohamad Mehanna, kriminalvårdschef för Växjö och Jönköping, fanns inga tecken på att mannen var självmordsbenägen. Mannen hade fått fylla i den frågeblankett som alla intagna får besvara för att bedöma självmordsrisken.

– Vi gör alltid en suicidscreening på alla som kommer till häktet. Just i det här fallet var det inget som pekade på att det fanns tankar på att ta sitt liv, säger Mohamad Mehanna.

Mohamad berättar också att personalen brukar vara bra på att uppfatta signaler som pekar mot att en intagen mår dåligt.

– Under min tid som chef har det varit flera som försökt. Men det brukar uppdagas när personal exempelvis ser tecken på att en person börjar isolera sig. Den här intagne hade deltagit i olika aktiviteter och det är svårt för mig att svara på varför just den här intagne tog sitt liv. Vi kommer att inleda en utredning på måndag.

”Tragisk händelse”

Hur gick det till?

– Han såg till att han inte fick någon luft med hjälp av lakan, säger Mohamad Mehanna.

Enligt Mohamad sker få självmord på häkten i Sverige. Mellan 2014 och 2017 tog tre människor sina liv då de var intagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.