Sjögull kan likna näckros. I klippet kan du se fler bilder. Foto: SVT

Sjögull har spridit sig till sjön Bolmen

Uppdaterad
Publicerad

Ett första fynd av den invasiva vattenväxten sjögull har nu hittats i sjön Bolmen. Beståndet har börjat bekämpas direkt och länsstyrelsen inventerar nu sjön för att se om sjögull finns på flera platser.

Bekämpningen av sjögull har pågått under flera år i Kronobergs län, i bland annat Åsnen och delar av Mörrumsån. Nu har den alltså spridit sig till Bolmen som är Smålands näst största sjö efter Vättern. 

Varför är den viktig att bekämpa sjögull? 

– Sjögull finns inte naturligt i vårt svenska ekosystem och den är väldigt snabb på att sprida sig. Växten blockar solljus till bottenytan och gör att färre arter kan leva där. Hela ekosystemet i sjön rubbas när sjögull sprider sig, säger Hanna Tapper, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län. 

Har redan börjat bekämpas 

Det beståndet som hittats i Bolmen har redan täckts över och förhoppningsvis kommer det inte tillbaka nästa år.  

– Vi lägger ut metallramar med en tjock fiberduk för att täcka över dem, så att ljuset stängs ute. Det är den metoden som fungerar bäst. Problemet med sjögull är att om man klipper bort den, så kan den lätt sprida sig. Det behövs bara en liten växtdel som flyter iväg för att den ska sätta sig på ett nytt område, förklarar Hanna Tapper. 

Nu pågår ett arbete med att inventera Bolmen för att se om sjögull finns på fler platser i sjön eftersom det är viktigt att snabbt hitta den och bekämpa den.

Sjögull liknar näckros

Sjögull är en vattenväxt med flytande, runda blad och gula blommor. Den kan likna näckros, men de gröna bladen är betydligt mindre.

I klippet ovan kan du se hur den ser ut. 

Bolmen sträcker sig över flera län så Länsstyrelsen i Kronobergs län ska inventera stränderna kring sjön tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län och Länsstyrelsen i Jönköpings län. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.