Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Clary Kroon

Här visar sjöräddningen i Kalmar upp sig under stadsfesten

Uppdaterad
Publicerad

Under den pågående stadsfesten i Kalmar passade Sjöräddningssällskapet på att möta allmänheten och berätta om sin verksamhet vid Skeppsbron.

– Vi tycker att det är viktigt att visa upp vår verksamhet. Dels för att många besökare är medlemmar och finansierar vår verksamhet, men också för att barn ska få se den så att sjöräddning kan avdramatiseras, säger Anton Kock, som är frivillig sjöräddare i Kalmar.

Under lördagen fanns det möjlighet att gå ombord på båtarna för att bland annat se hur navigationssystemet och maskinrummet ser ut. En av dem som passade på att prova att kasta ut en livboj i vattnet var Viktor Petersson Johansson. 

– Jag är egentligen här för stadsfesten, men så läste jag om det här, så då ville jag cykla hit och titta lite eftersom jag är båtintresserad.

Nya svävaren är en viktig resurs

Det fanns också möjlighet att titta på svävaren Agneta Trygger, som är det nyaste tillskottet i flottan. Anton Kock beskriver svävaren som en viktig resurs som har förbättrat deras arbete väsentligt.

– Svävaren kan vi köra oavsett om det är is eller vatten. Den är suverän vid eftersök av försvunna personer exempelvis vid våra grunda badplatser. 

I klippet förklarar Anton Kock också hur svävaren fungerar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.