Sju skyldiga till gruppvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen föll domen i Sveriges hittills största gruppvåldtäktsmål. Sju av de åtta åtalade männen dömdes för att ha våldtagit en kvinna i Mariannelund.

Aldrig tidigare har så många som åtta män åtalats i Sverige, misstänkta för en gruppvåldtäkt. Våldtäkten i Mariannelund på en 29-årig kvinna i december har upprört många och nu döms sju av de åtalade.

Två av männen döms för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt till 6,5 års fängelse. Fyra döms för grov våldtäkt till sex års fängelse och en man döms för grov våldtäkt till 4,5 års fängelse eftersom han är under 21 år gammal.

Förutom fängelsestraffen utvisas sex av männen och får inte vistas i Sverige på femton år.

”Det allvarligaste jag varit med om”
Vi träffar Erik Handmark, domare i målet vid Eksjö tingsrätt. Han berättar att målet varit exceptionellt.

– Jag har haft en del uppmärksammade mål, men det här brottet är en av de allvarligaste kränkningarna jag varit med om, berättar han.

Kvinnan har mått mycket dåligt efter gruppvåldtäkten, både psykiskt och fysiskt. Bland annat tvingades hon sitta i rullstol i ett två veckor efter övergreppen, på grund av smärtor i underlivet.

Kvinnans advokat yrkade därför på ett skadestånd på över en miljon kronor, men hon får nu totalt 475 000 kronor. Enligt rådmannen Erik Handmark är skadeståndet dock betydligt högre än i andra våldtäktsmål, på grund av den allvarliga kränkning som kvinnan utsatts för.

Våldtogs i flera timmar
Kvinnan skulle gå på nattklubb med en 25-årig man som hon var bekant med. Istället tog han henne till en fest i en lägenhet på asylboendet i Mariannelund, där sju andra män fanns.

Kvällen börjar trevligt, men när den 25-årige mannen lämnar lokalen ska de andra männen ha gett sig på kvinnan och våldtagit henne.

De trycker ner henne på en säng, sliter av henne byxor och trosor och våldtar henne upprepade gånger under flera timmar.

När 25-årigen kommer tillbaka på natten ser kvinnan honom som en räddare, men efter att ha tagit undan och tröstat henne förgriper även han sig på henne enligt åtalet.

Alla män har nekat till brott, men några har medgett att de haft sex med kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruppvåldtäkt på flyktingförläggningen

Mer i ämnet