Foto: Henrik Montgomery/TT

Sju småländska äldreboenden granskas av IVO

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pekar nu ut 91 äldreboenden i Sverige där smittspridningen av covid-19 varit allvarlig. Med på den listan finns boenden finns tre i Kalmar län och fyra i Kronobergs län.

Vid en pressträff på tisdagen presenterade IVO resultaten av sin granskning av hur covid-19 har spridit sig på landets 1700 äldreboenden.

Undersökningen kommer fram till att det är 40 kommuner runt om i landet som står för nästan 70 procent av alla coronadödsfall på äldreboenden.

Begär in journaler

IVO presenterade på tisdagen en lista på 91 boenden där man kommer att göra en fördjupad tillsyn. Dessa boende har en förhöjd riskprofil, enligt IVO:s presstjänst. Exakt vad den förhöjda riskprofilen innebär uppges vara olika från fall till fall.

I Kalmar- och Kronobergs län pekar IVO ut äldreboenden i Torsås, Mönsterås, Hultsfred, Alvesta och Växjö. I dessa kommuner finns sju äldreboenden som är med på IVO:s lista där läget beskrivs som allvarligt.

IVO går nu vidare med journalgranskning av dessa boenden, ett arbete som redan rullat igång i Alvesta

– Jag sitter just nu och skriver ut journaler till IVO, det blir väl minst 1500 sidor så det blir en massiv bundt vi skickar iväg, säger Arnold Lennartsson, MAS Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska i Alvesta kommun.

Han välkomnar granskningen som han hoppas ska ta till vara på lärdomar inför framtiden

– Förhopningsvis kommer journalgranskingen visa att de smittatde har fått adekvat vård och omsorg samt att vi haft en kompetent personal på plats, säger Arnold Lennartsson.

Regionala skillnader

Enligt IVO Syd har man inte sett se samma brister IVO kunnat se i delar av övriga landet.

– De boenden vi har valt ut för fortsatt tillsyn handlar i första hand om boende där det har konstaterats Covid 19 smitta, skriver Christina Carlsson, enhetschef för IVO:s södra region i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.