IVO har granskat landets 1 700 äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

IVO pekar ut 40 kommuner som står för nästan 70 procent av alla coronadödsfall på äldreboenden. På 91 boenden beskrivs läget som extra allvarligt.

Närmare hälften av alla som hittills avlidit med covid-19 bodde på ett särskilt boende. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare granskat 1 000 verksamheter inom äldreomsorgen – och upptäckte då ”brister av allvarlig karaktär” på vart tionde boende.

Därefter har IVO fördjupat sin granskning och till landets samtliga särskilda boenden.

Coronapandemin

Pressträff om granskningen

Resultatet presenterades på en pressträff på tisdagen där socialminister Lena Hallengren (S) och Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, deltog.

Enligt Sofia Wallström står 40 kommuner för nästan 70 procent av alla dödsfall i covid-19 på äldreboenden.

– Här har man den högsta andelen döda vid sina äldreboenden i förhållande till det totala antalet boende vid äldreboenden i kommunen, säger hon och fortsätter:

– Man kan alltså tolka det som att de här 40 kommunerna hittills har haft svårast med att dels begränsa smittspridningen och dels ge vård och behandling till de äldre.

IVO menar att det kan indikera att övriga 250 kommuner varit bättre på att hantera smittan på sina äldreboenden.

– Det kan bero på att smittspridningen inte har kommit lika långt i vissa kommuner, men det finns också flera kommuner där man haft en allmän smittspridning men där dödstalen har varit lägre, säger Sofia Wallström.

91 boenden ska granskas vidare

På 91 boenden, där läget beskrivs som extra allvarligt, går IVO vidare med journalgranskning.

– Det finns exempel på personer som inte har fått individuell bedömning av läkare utan där man gjort en generell bedömning som inte var vad personen behövde. Personer har råkat illa ut, säger Sofia Wallström.

SVT Nyheter har i en rad artiklar granskat äldreomsorgen under coronapandemin. Vi har bland annat kunnat visa att landets äldreboenden hade en överdödlighet på 30 procent under de mest intensiva coronaveckorna, försökt kartlägga hur smittan tog sig in i boendenas korridorer och berättat om människorna som gick bort under en av vårens dödligaste dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet