Smittskyddsläkaren om bristerna i äldrevården: ”Naturligtvis inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

IVO:s utredning visar att läget på 91 äldreboenden i landet är ”extra allvarligt” och boendena kommer nu att djupgranskas.
Fem av dessa boenden finns i Sörmland där man tidigt hade en stor smittspridning.
– Det är jättebra att man går vidare med det här, säger Maria Remén, tidigare tillförordnad smittskyddsläkare i region Sörmland.

I  sörmländska kommunerna Eskilstuna, Flen och Katrineholm finns fem av de boendena som ska inspekteras vidare av IVO. Smittskyddsläkaren Maria Remén berättar i Aktuellt att man redan har satt igång med att stärka sjukvården och äldreomsorgen.

– Vi hade tidigt en stor samhällsspridning i Sörmland med många sjuka och även fall i äldrevården. Jag tycker det är jättebra att man går vidare med det här och ser vilka brister som finns, säger Maria Remén.

Remén säger att man i region Sörmland i början av pandemin jobbade efter de nationella riktlinjer som fanns och att man ganska tidigt införde besöksrestriktioner inom äldrevården. Hon säger även att man såg över sjukvården och möjligheten att vårda patienter på sjukhus.

Det finns enligt IVO exempel på personer som inte fått individuella bedömningar och som nu avlidit?

– Det är inte bra, naturligtvis. Man har rätt till individuell bedömning och behandlingsplan.

Maria Remén menar att man har dragit många lärdomar av coronapandemin och tror att region Sörmland är bättre förberedd inför en eventuell andra våg. Bland annat säger hon att man kommer fortsätta utbildningsinsatserna kring basal hygien.

– Vi testar också många fler sörmlänningar nu och inte bara de som vårdas på sjukhus eller inom äldrevården, säger Remén.

”Boenden har inte fått rätt vård”

IVO menar att en rad problem har uppmärksammats på de boenden som nu ska vidaregranskas:

– Det finns exempel på att personer inte har fått individuell bedömning eller i tillräckligt god tid. Eller att man inte har fått den vården som den individuella bedömningen säger att man behöver, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO.

Andra problemområden som har uppmärksammats i granskningen är bemanningsproblem, hygienrutiner och personal som har gått mellan sjuka och friska vårdtagare utan skyddsutrustning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet