IVO har granskat hur landets äldreboenden har hanterat coronapandemin. Foto: IVO/TT

Lista: 40 kommuner står för närmare 70 procent av dödsfallen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 70 procent av coronadödsfallen på äldreboenden har inträffat i 40 särskilt drabbade kommuner, enligt IVO. Här är de utpekade kommunerna.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat hur landets äldreboenden har hanterat coronapandemin – och presenterade sina slutsatser på en presskonferens på tisdagen.

Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, pekade ut 40 kommuner som stått för närmare 70 procent av alla dödsfall i covid-19 på äldreboenden.

– Man kan alltså tolka det som att de här 40 kommunerna hittills har haft svårast med att dels begränsa smittspridningen och dels ge vård och behandling till de äldre, säger hon.

”Vi har haft tre stora utbrott”

En av kommunerna på listan är Alvesta kommun. Arnold Lennartsson är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i kommunen. Han menar att man måste sätta dödssiffran i förhållande till hur många smittade man haft totalt och hur länge smittan har spridits på boendena.

Alvesta fick in smittan tidigt på kommunens äldreboenden, redan i början på mars. Sedan dess har 17 äldre avlidit.

Vi har inte varit nere på noll smittade under hela perioden. Fallen avlöser varandra hela tiden, dessutom har vi haft tre stora utbrott där många insjuknade samtidigt, säger Arnold Lennartsson och fortsätter:

– Lärdomen här är att man måste ut och predika om basala hygienrutiner och skapa en förståelse om varför man gör olika saker.

Låga dödstal i flera kommuner

Enligt IVO indikerar deras granskning på att övriga 250 kommuner varit bättre på att hantera smittan på sina äldreboenden.

– Det kan bero på att smittspridningen inte har kommit lika långt i vissa kommuner, men det finns också flera kommuner där man haft en allmän smittspridning men där dödstalen har varit lägre, säger Sofia Wallström.

IVO kommer att gå vidare med sin granskning på 91 boenden där läget beskrivs som extra allvarligt.

Alvesta

Borlänge

Botkyrka

Bräcke

Burlöv

Finspång

Gagnef

Gnesta

Gnosjö

Göteborg

Håbo

Haninge

Huddinge

Järfälla

Katrineholm

Kinda

Kramfors

Leksand

Lidingö

Nacka

Ovanåker

Sala

Salem

Sigtuna

Skara

Sollentuna

Solna

Stockholm

Sundbyberg

Södertälje

Tibro

Tyresö

Upplands Väsby

Upplands-Bro

Vaggeryd

Vingåker

Vänersborg

Värmdö

Västerås

Älvkarleby

Fotnot: IVO uppger att de har räknat på antalet döda i covid-19 på särskilt boende i förhållande till antalet boendeplatser per kommun. De fick då fram de 40 kommuner som har haft högst andel döda på äldreboenden, enligt Socialstyrelsens statistik från den 29 juni. Tillsammans står dessa kommuner för 67 procent av det totala antalet dödsfall på landets äldreboenden, enligt IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet