IVO ska specialgranska tre äldreboenden i Uppsala. Foto: Fredrik Sandberg/TT

IVO: Extra allvarligt på tre äldreboenden i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har under coronapandemin granskat landets 1 700 äldreboende. På 91 boenden beskrivs läget som extra allvarligt och de ska nu granskas ytterligare.
Tre av dem ligger i Uppsala.

Nästan hälften av alla som har dött av covid-19 i Sverige bodde på ett särskilt boende. Med den bakgrunden har IVO granskat samtliga av landets äldreboenden och där läget anses vara extra allvarligt ska myndigheten gå vidare med journalgranskning.

– Det finns exempel på personer som inte har fått individuell bedömning av läkare utan där man gjort en generell bedömning som inte var vad personen behövde. Personer har råkat illa ut, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, under en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

Egen lex Maria-anmälan

Tre av de 91 äldreboendena som ska vidaregranskas ligger i Uppsala; Ebbagården, Bernadotte och Villa Hovstallet.

SVT Uppsala har tidigare kunnat berätta att demensboendet Ebbagården själva har gjort en lex Maria-anmälan om eventuellt fördröjda åtgärder när coronaviruset kom in i lokalerna.

– Vi gjorde den här anmälan för att vi ville ha en extern granskning. Vi vill till framtiden veta hur man ska göra, sade Anne Lennartsson, kommunikationsansvarig på Samariterhemmet, som Ebbagården tillhör, då.

Flest antal döda

När det gäller Bernadotte i Valsätra och Villa Hovstallet i Industristaden ligger de i topp när det gäller antalet döda och smittade i covid-19. Bernadotte hade fram till 22 juni 14 avlidna och 21 smittade medan Villa Hovstallet har redovisat sex dödsfall och 21 smittade personer.

– Vi har väldigt stora avdelningar, med 20 personer per avdelning. Demenssjuka personer är svåra att isolera och vi får inte låsa dörren om en person, det är emot lagen, har Pip Engkvist, verksamhetschef på Bernadotte, tidigare sagt till SVT Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet