”Det här är mycket allvarligt”, säger Inge Bruce, chefsläkare på Regionkontoret om covid-rapporten. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Covid-rapport vittnar om allvarliga brister på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

När expertgruppen kontrollerade äldreboenden i Uppsala upptäcktes en rad hygienbrister. Bland annat rengjordes inte visir mellan brukare, det saknades handsprit i vårdrummet och en chef använde regnrock istället för skyddsdräkt när hen var inne på avdelning för covid-patienter.

I slutet av maj och i början av juni besökte expertgruppen Vårdhygien vid Akademiska sjukhuset flera äldreboenden i Uppsala, för att på uppdrag av kommunen undersöka hur väl man efterlevde reglerna under coronapandemin.

I rapporten som SVT Nyheter Uppsala har tagit del av slår man ned på en rad saker. Bland annat hanteringen av skyddsvisir.

”Visir sitter bakochfram”

”Visiren tas inte av och rengörs inte mellan brukare. De sitter kvar på huvudet i fikarummet, bakochfram, sitter uppochner i pannan eller hänger på örat, hänger på halsen, tas av och på om vartannat vilket direkt kontaminerar händerna och utgör en risk för smittspridning”, står att läsa.

– Det är mycket allvarligt det här, jag blev upprörd när jag läste det, säger Inge Bruce, chefsläkare på Regionkontoret.

Även när det gäller handskar brister man i rutinerna och det saknas handsprit i vårdrum.

”Cheferna känner till detta men agerar inte, vidtar inga åtgärder”, skriver man i rapporten.

Regnrock hos covid-patienter

På ett äldreboende bytte inte chefen om till skyddskläder när denne gick in på covid-avdelning – ”för det hinner hen inte” – utan använde i stället en regnrock.

– Det är allvarliga brister som vi måste ta fasta på och varje enhet som får den här typen av påpekande måste ta fram en handlingsplan över hur man ska åtgärda det, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

I klippet ovan kan du höra mer vad Inge Bruce och Caroline Hoffstedt har att säga om rapporten.

Mer om rapporten

Fem äldreboenden i Uppsala, både kommunala och privata, besöktes under vecka 22 av hygiensjuksköterskor från Vårdhygien vid Akademiska sjukhuset.

Vilka brister som uppdagats på vilket boende har inte specificerats i rapporten över gemensamma systemfel.

Uppföljning ska ske efter sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.