Här är äldreboendena i Stockholms län som ska granskas vidare av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Ivo har granskat landets 1 700 äldreboenden och bedömt att läget varit extra allvarligt på 91 av dem. 15 av dem finns i Stockholms län.

På de 91 boenden som haft ett extra allvarligt läge kommer Ivo att gå vidare med journalgranskning.

– Det finns exempel på personer som inte har fått individuell bedömning av läkare utan där man gjort en generell bedömning som inte var vad personen behövde. Personer har råkat illa ut, säger Sofia Wallström.

Här är boendena i Stockholms län som kommer att granskas vidare:

 • Attendo Hovsjövägens äldreboende, Södertälje
 • Berga vård- och omsorgsboende, Solna
 • Bällstahofs äldreboende, Sundbyberg
 • Edö vård- och omsorgsboende, Farsta
 • Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende, Hägersten-Älvsjö
 • Hornskrokens vård- och omsorgsboende, Södermalm
 • Persikans äldreboende, Rinkeby-Kista
 • Polhemsgårdens äldreboende, Solna
 • Sabbatsbergsbyn äldreboende, Norrmalm
 • Solberga äldreboende, Hägersten-Älvsjö
 • Stockholms sjukhem, Kungsholmen
 • Strandängsgårdens äldreboende, Botkyrka
 • Sörklippans vård- och omsorgsboende, Bromma
 • Västergårdens äldreboende, Huddinge
 • Ängsgårdens äldreboende, Norrtälje

Attendo driver två av äldreboendena på listan, Hovsjövägens äldreboende och Sabbatsbergsbyns.

– Vi välkomnar en granskning. Vi har en ständig dialog med Ivo så vi kommer att titta närmare på det här och återkomma med eventuella kompletteringar som myndigheten begär, säger Makan Afshinnejad som är presschef på Attendo.

Ulrika Karlsson är verksamhetschef för Tiohundras vård- och omsorgsboenden som bland annat driver Ängsgårdens äldreboende i Norrtälje.

– Vi anser inte att vi gjort något fel utifrån de riktlinjer vi har. Vi kommer skicka in de material som Ivo begärt, men vi kan inte se att vi brustit.

Ett annat boende i listan är Berga vård- och omsorgsboende, som drivs av koncernen Ansvar och Omsorg och som SVT sedan tidigare granskat.

– Vi har haft ett mer ansträngt läge på Berga. Med tanke på antalet dödstal så är jag inte förvånad. Jag ser inte att det varit systematiska brister, men vi kan se att det varit en olycklig situation. Nu får Ivos granskning avgöra om det förekommit några fel, säger vd Sakarias Mårdh.

Boendechefer välkomnar granskningen

I en kommentar från Christina Almqvist, kvalitetschef, vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka kommun skriver hon att de välkomnar en granskning av verksamheten på Strandängsgårdens äldreboende:

”Vi delar IVO:s bild av situationen inom äldreomsorgen kopplat till covid-19 och har vidtagit en mängd åtgärder för att skydda de boende. Vi är medvetna om att det funnits brister bland annat kring att hantera skyddsutrustning och dokumentation”, skriver hon.

Ett annat av de hårdast drabbade boendena är Persikan, som drivs av Kavat Vård AB. Boendet ligger på Järvafältet som drabbats hårt av covid-19. I en skriftlig kommentar till SVT svarar företagets VD Elisabet Keussen:

”Vi välkomnar IVOs granskning. Vi har arbetat hårt för att i detta extrema läge uppfylla alla riktlinjer.

Vi har under hela pandemin löpande sökt och haft kontakt med läkare från regionen för bedömning av patienterna. Nu får IVO granska de olika aspekterna av detta och avgöra om vi behövt göra mer och om vi behöver ändra de rutiner som finns.”

SVT har sökt flera av äldreboendena i listan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.