Personal på Bergas äldreboende träder nu fram och berättar om situationen på boendet där mer än en tredjedel av de äldre ska ha dött i covid-19. Foto: TT/Janne Åkesson/SWEPIX

Personalen på Bergas äldreboende går mellan coronasjuka och friska

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT har mer än en tredjedel av de boende på Bergas äldreboende dött i covid-19. Nu berättar personal inifrån boendet hur man än idag går mellan coronasjuka och friska klädd i bristfälligt skyddsmaterial.

– Jag gör det här för de äldre. Det är dags att sanningen kommer fram, säger ”Susanne” som jobbar på Berga och som nu väljer att berätta om situationen för SVT Stockholm.

Enligt uppgifter till SVT ska minst 35 personer som bott på Bergas äldreboende i Solna gått bort i covid-19. Det innebär mer än en tredjedel av de boende.

För SVT vittnar nu flera ur personalen om hur brist på skyddsmaterial, och vårdare som tvingats gå mellan avdelningar med sjuka och friska, troligen förvärrat smittspridningen på boendet.

Corona i Stockholm

– Jag förstår inte hur det INTE skulle smitta, säger vårdaren ”Susanne” som jobbar på Berga och som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

VD:n: ”Förvånad”

Men från ägarhåll dementerar man uppgifterna trots att en anmälan kommit in till Arbetsmiljöverket och trots personalens vittnesmål för SVT.

– Jag skulle säga att jag är lite förvånad över den uppgiften. Vi vet att vi har gjort vad vi ska och att vi har riktlinjer för att undvika de här sakerna. Vi har också stämt av med våra verksamhetschefer och kan se att det inte är någon som tagit upp det med sin närmsta chef, vilket jag tycker att man borde göra i så fall, säger Sakarias Mårdh som är vd för koncernen Ansvar och Omsorg som äger Berga.

I videon hör du ”Susanne” berätta om situationen inne på Bergas äldreboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet