Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akuten i Växjö. Foto: SVT

Sjukhusrum elsaneras – trots att diagnosen inte finns

Uppdaterad
Publicerad

För att tillmötesgå elöverkänsligas behov har flera sjukhus i Smålandslänen valt att elsanera rum. Problematiskt, menar forskare.

På akutmottagningen i Växjö har man elsanerat ett rum. Glödlampor som inte avger lika mycket strålning har installerats, eluttag och kablage har avskärmats och särskilda strömbrytare har installerats i samband med ombyggnationen 2011. Rummet används för elöverkänsliga en eller två gånger om året, annars används rummet som ett undersökningsrum för infektionspatienter.

– Det här har man gjort för att minska strålningen och kunna behandla de elöverkänsliga utan att de känner av symptom, säger Clas Hjertqvist, avdelningschef på akutmottagningen i Växjö.

Elöverkänslighet

Samtidigt finns inte sjukdomen enligt myndigheter och forskare. Symptomen finns – men det finns inga bevis för ett orsakssamband.

– Tvärtom har studier visat att besvär förekommit även när personerna inte är utsatta för exponering, säger Lena Hillert, docent och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet som i många år har forskat på elöverkänslighet.

Bekräftar sjukdomen

Hon menar att många sjukhus skaffar elsanerade rum utan att ha en plan för hur man ska hantera de elöverkänsliga. På Region Kronoberg är det ingen som verkar känna till varför rummet på Växjös lasarett finns från första början, mer än att beslutet att bygga det togs 2004.

– Det här är problematiskt. På ett sätt måste man ju bemöta och komma i kontakt med de här patienterna för att kunna erbjuda dem vård. Men om man gör sådana här åtgärder är det av största vikt att man är tydlig med varför man gör det. Att patienterna ska vara medvetna om att de får det här på grund av sin tolkning av sitt besvär, inte för att sjukvården har bekräftat sjukdomen, säger Lena Hillert, överläkare och docent i arbets- och miljömedicin på Karolinska institutet.

I Småland finns det även ett elsanerat rum på sjukhuset Ryhov i Jönköping, tre på sjukhuset i Västervik och så sent som 2013 elsanerades ett rum på sjukhuset i Kalmar. Även på en del vårdcentraler i länen har rum anpassats för elöverkänsliga.

Vill se fler åtgärder

Egon Reiver är ordförande för Elöverkänsligas förening i Jönköpings län och menar att det är viktigt för de elöverkänsliga att de här rummen finns. Men samtidigt krävs det förbättringar. Rummet på akutmottagningen i Ryhov utsätts enligt honom för mycket strålning från intilliggande A6 och Solåsen.

– Vi hade ett möte förra året om att skärma av rummet från exempelvis A6, men den avskärmningen skulle bara fungerat som en parabol för strålningen från andra hållet. Så det bästa vore att få ett rum under marknivå, säger han.

Ingen kan tekniken

Att elsanera undersökningsrummet i Växjö kostade runt 20.000 kronor, uppskattar projekteraren. Det är dock ingen på akutmottagningen som verkar veta hur tekniken i rummet fungerar, eller hur man ska bemöta en elallergiker.

– Det är inget uppdrag vi på akuten har att sköta såna uppgifter, säger verksamhetschefen Carina Pettersson.

Glödlamporna i rummet verkar inte ha bytts sedan rummet byggdes för fyra år sedan, och de tre särskilda strömbrytarna på väggen gör till synes ingenting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elöverkänslighet

Mer i ämnet