Sjuksköterskan som är aktiv i Kronoberg riskerar att bli av med sin legitimation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Behandlar barn med ”bioresonans” – sjuksköterska kan förlora legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

En legitimerad sjuksköterska har behandlat flera barn med den alternativmedicinska metoden bioresonans. En deprimerad trettonåring fick svår ångest och blev tveksam till sin pågående medicinering efter behandlingen. Nu kan sjuksköterskan förlora sin legitimation.

Sjuksköterskan driver en alternativmedicinsk mottagning i Kronoberg, där kunderna behandlas med så kallad bioresonans.

Metoden, som uppges vara baserad på ”kvantfysiska teorier”, sägs kunna hitta blockeringar i kroppen med hjälp av en slagruta och en metallplatta. En maskin som avger specifika frekvenser som ska få organen i balans, så att kroppen kan självläka.

Någon dokumenterad mätbar hälsoeffekt av metoden finns inte.

Behandlade flera sjuka barn

Enligt patientsäkerhetslagen är det tillåtet ge alternativmedicinsk behandling till kunder över åtta år. Yngre barn får inte behandlas utanför den ordinarie vården. En legitimerad sjuksköterska har dessutom en skyldighet att ge en sakkunnig vård.

Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som kritiserar henne i nio fallbeskrivningar, varav åtta handlar om barn som hon har behandlat. Den yngsta var mindre än två år gammal. IVO anser att sjuksköterskan bör förlora sin legitimation.

I en skrivelse till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämn (HSAN) beskrivs hur hon behandlatbarnen på ett sätt som ”är att jämställa med grov oskicklighet” och att hon är ”uppenbart olämplig” som sjuksköterska.

En trettonåring med ångest och depression fick veta att den alternativmedicinska metoden inte fungerade fullt ut så länge barnet åt sin antidepressiva medicin. Det uppfattades av barnet som att hen var tvungen att sluta ta sina läkemedel, vilket orsakade svår ångest.

Marknadsför sig som sjuksköterska

Myndigheten anser att hon har använt sin sjuksköterskelegitimation för att marknadsföra sin alternativa behandling. Sjuksköterskan uppger själv att hon alltid inleder sin behandling med att informera om att hon är sjuksköterska, vilket gör att kunderna ”känner sig trygga och har lättare att prata om sina problem”.

– Jag ser på det som så att jag är legitimerad sjuksköterska dygnet runt och är skyldig att upplysa om att jag är legitimera sjuksköterska, säger hon till SVT.

Varför använder du din sjukskötersketitel i marknadsföringen av din verksamhet?

– Metoden som jag använder är ännu icke godkänd, men självklart har jag trots det ändå med mig hela mitt kunnande. Det skulle vara fel att undanhålla det.

– Känner de sig sjuka, eller om jag har anledning att misstänka något sjukdomstillstånd hos kunderna hänvisar jag till 1177 eller sjukvården.

Vad skulle det innebära om HSAN beslutar att dra in din legitimation?

– Att jag inte längre kan ta emot kunder som är under åtta år. Jag kan fortfarande vara verksam på min mottagning, och min kunskap kommer jag alltid att ha.

Sjuksköterskan kommer motsätta mig IVOs anmälan i HSAN.

– Jag har svårt att se att de kan komma fram till att jag arbetat patientosäkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.