Totalt saknas tolv sjuksköterskor på den medicinska avdelningen, vilket lett till att kliniken lagt fram förslaget att stänga en hel avdelningen med 15 vårdplatser. Det skulle vara första gången en hel avdelning tvingas stänga på grund av personalbrist i Region Jönköpings län.
– Om man tittar nationellt kan man se samma mönster av sjuksköterskebrist i hela landet, så det är klart det påverkar oss också. Jag har svårt att se att man kan stänga 15 vårdplatser på en specifik klinik, säger Catrin Fernholm, samordnare för vården på Höglandssjukhuset.
Sjukvårdsledningen på Höglandssjukhuset ser hellre att man finner andra lösningar än att stänga en hel avdelning.
– Vi vill jobba både för god arbetsmiljö och hög patientsäkerhet. Om man från en dag till en annan stänger femton vårdplatser får det konsekvenser, därför får man göra andra åtgärder. Som att titta på samverkan över hela sjukhuset men också med de andra sjukhusen i regionen och hur vi kan hantera situationen tillsammans, säger Catrin Fernholm.
Vårdförbundet kritiska
Och problemet med personalbrist har funnits länge på Höglandssjukhuset, enligt Vårdförbundet.
– Den brist det har varit på sjuksköterskor har vi egentligen vetat om under flera år, så det är ingen nyhet. Man gör inte det som behövs för att kunna rekrytera eller för att hålla kvar de sjuksköterskor man redan har, säger Lise-Lotte Lagerqvist, ordförande på Vårdförbundet i Jönköping.
Men under den senare tiden har det blivit värre, menar hon.
– Vi märker att fler och fler medlemmar hör av sig till oss, och att arbetssituationen är ohållbar. Och det är mycket på grund av bemanningen.
Beslut om stängning tas under måndagen. Enligt Svenska Dagbladet saknas sammanlagt 2000 sjuksköterskor på Sveriges 68 akutsjukhus.