Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Clas Hjertqvist, chef på akutmottagningen i Växjö, förklara varför patienter hänvisades till Ljungby. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Sjuksköterskebrist tvingade fram krisläget på akuten i Växjö – patienter skickades till Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen gick Region Kronoberg upp i stabsläge, och akutvårdssökande patienter skickades från Växjö till Ljungby. Nu berättar akutmottagningens chef att krisen var slutändan på en dominoeffekt som grundar sig i sjuksköterskebristen.

– Patienterna som skulle läggas in på vårdavdelningen fick inte plats där, utan de blev kvar på akuten. Det i samband med att många sökte akutvård gjorde att det blev fullt här på akuten, säger Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akutmottagningen i Växjö.

Stabsläget avvecklades redan på onsdagskvällen, men drygt 20 personer hann bli anvisade till akuten på Ljungby lasarett.

– Sen var det inte alla som tog sig dit, utan en del valde att vänta till idag.

Aldrig tidigare hänt

Enligt Clas Hjertqvist har något liknande aldrig hänt på Växjös akutmottagning tidigare.

-  Däremot gick det motsatta vägen i somras. Då hänvisades patienter från Ljungby till Växjö. Det är i grunden sjuksköterskebrist som gör att man inte har så många vårdplatser öppna som man haft på akuten.

Kan detta hända igen?

– Ja, säger Clas Hjertqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.