Sjuksköterskan Lina Chabay och distriktssköterskan Åsa Nyberg berättar att överanvändningen av skyddshandskar kan ha bidragit till smittspridningen. Foto: Tomas Nyström / SVT

Var värst drabbade boendet i Växjö – så stoppades smittan

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunalt drivna särskilda boendet Hagalund är Växjös hårdast coronadrabbade boende. Ungefär hälften av de omsorgstagare som smittats på särskilda boenden i kommunen har bott där. Men nu har man inte haft något nytt fall sedan den 7 maj.

Spridningen var omfattande. Totalt var 20 omsorgstagare smittade av coronaviruset. Det är lite mindre än hälften av antalet omsorgstagare som smittats på alla de 18 särskilda boenden som finns i Växjö kommun. Tre av omsorgstagarna som smittats på Hagalund har avlidit.

Även bland personalen var smittspridningen stor. Ungefär ett 30-tal anställda på boendet har smittats.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– På en avdelning var så många som 14 av 15 medarbetare sjuka. Verksamhetscheferna har varit tvungna att låna personal från hemtjänsten, daglig verksamhet och andra boenden för att lösa arbetssituationen, säger distriktsköterskan Åsa Nyberg.

Inget nytt fall

Men nu har boendet inte haft något nytt bekräftat coronafall sedan den 7 maj. Åsa Nyberg tror att en rad insatser kan ha haft betydelse.

– Vi har gjort en del små förändringar som gett mycket gott resultat, säger hon.

Eftersom boendet är så pass drabbat som det är. Kan man verkligen säga att ni har gjort ett bra jobb då?

– Det tycker jag verkligen. Vi har ju fått stopp på smittan. Vi har dessutom många omsorgstagare som har blivit friskförklarade eller är på väg att bli friskförklarade. Så jag tycker att det är ett kvitto på att vi gjort ett väldigt bra jobb, säger Åsa Nyberg.

I klippet kan du höra vad de gjorde för att stoppa smittspridningen på Hagalund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet