Barnvaccin mot svår magsjuka ska spara pengar åt sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Nyfödda barn i hela landet kommer erbjudas vaccination mot rotavirus, som orsakar en allvarlig magsjuka. På Region Kronoberg hoppas läkare på mindre lidande för små barn – och samhällsekonomiska vinster.

Rotavirus är en form av magsjukevirus som kan leda till bland annat kräkningar och diarréer, som allvarligt kan påverka hälsan för små barn. Innan något vaccin fanns räknade Folkhälsomyndigheten med att över 2000 barn blev inlagda på sjukhus runt om i landet varje år, på grund av viruset.

– Vi har ungefär hundra vårddagar per år för alla sorters magsjuka i Region Kronoberg. Vi tror att hälften beror på rotavirus. Vaccinet ger ett väldigt gott skydd så vi tror att vi kommer halvera dagarna, säger barnöverläkare Anna Bärtås.

Ges i munnen

Vaccinet är ett försvagat virus som barnet får i munnen. Vanliga biverkningar är lindrig magsjuka, med magknip och lite diarré. Men det finns också en liten, men mätbar förhöjd risk för så kallad tarminvagination.

– Det är när tarmen trär in sig i sig själv. Om man har ett barn som får väldigt ont i magen i intervaller, ska man kontakta sjukvård.

Samhällsekonomisk vinst

Förutom att färre barn blir inlagda på sjukhus, väntar sig Folkhälsomyndigheten färre besök av magsjuka barn på vårdcentraler och akutmottagningar. Dessutom kommer färre föräldrar ta ut vabbdagar. Därför räknar man med en samhällsekonomisk vinst på 120 miljoner kronor varje år för hela landet.

– Visst är det viktigt att räkna på ekonomi, men de största vinsterna är för de barn som inte behöver bli sjuka, säger Anna Bärtås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.