Vaccinet ges som en lösning i bebisens mun. Foto: SVT

Nu ska alla barn vaccineras mot allvarliga magsjukan

Uppdaterad
Publicerad

Alla nyfödda barn i Kalmar och Kronoberg kommer att erbjudas vaccination mot det smittsamma rotaviruset.

Från och med måndagen den 2 september ingår vaccin mot det smittsamma rotaviruset i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Alla nyfödda barn i Sverige kommer därmed erbjudas vaccinet.

Mycket smittsam magsjuka

Rotavirus orsakar en mycket smittsam magsjuka, som kan ge infektioner som varar länge och som ibland kräver sjukhusvård. Region Kronoberg uppskattar att hälften av de barn som vårdas på sjukhus med magsjuka har rotavirus.

– Rotavirus kan, om det vill sig illa, ge vätskebrist och kräva behandling med dropp och flera dagars sjukhusvård, säger Anna Bärtås, barnhälsovårdsöverläkare i Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Tidigare har det varit stor skillnad mellan Sveriges regioner. Vissa län, till exempel Jönköping, har vaccinerat barn i flera år. I Kalmar och Kronoberg har nästan inga barn vaccinerats tidigare.

Droppar vaccinet i munnen

Vaccinet ges som en oral lösning, den första dosen ges vid sex veckors ålder och den andra vid tre månader.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan samhällets kostnader minska med 120 miljoner kronor per år när vaccinet erbjuds alla barn i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.