Sjukhuset där mannen vårdades. Foto: SVT

Sjukvården utredde fel sjukdom – man dog

Publicerad

När en man i 50-årsåldern sökte vård utreddes inte hans tidigare problematik kring hjärtsjukdom vilket kan ha bidragit till att han senare avled. Nu har sjukvården gjort en anmälan.

Mannen som tidigare hade genomgått en hjärtoperation sökte akut för andfåddhet. När han kom till hjärtavdelningen på sjukhuset i Kalmar hamnade allt fokus på att utreda kranskärlssjukdom.

Patientens tidigare hjärtsjukdom verkar däremot inte ha utretts närmare.

– Därmed kan det bidragit till att han avled, säger chefläkaren på länssjukhuset i Kalmar, Gunhild Nordesjö Haglund, till SVT Småland.

Bristande dokumentation

Enligt Lex Maria-anmälan var sjukvårdens dokumentation bristfällig vilket gjort det svårt att få en överblick över vilka diagnoser som övervägts under utredningen.

Vad är det som har brustit i er vård av mannen?

– Att vi inte utfört differentialdiagnos i tillräckligt stor omfattning. Det betyder att vi inte har utrett om det hade funnit andra orsaker till hans symptom, säger Gunhild Nordesjö Haglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.