Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi ska försöka begränsa perioderna som man går på krislägesavtalet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.  Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Sjukvårdsdirektören: ”Avtalet kommer trygga vården framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan krislägesavtalet tas i drift även i Region Kalmar län. Kalmar blir den sjunde regionen i landet med ett sådant avtal, men det finns en oro över att personalen inte ska orka jobba så många timmar som nu blir möjligt.

– Vi behöver ta det här avtalet i drift nu för att trygga vården på ett bra sätt framöver, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Kalmar län.

Avtalet kommer gälla undersköterskor och sjuksköterskor inom intensivvårds- och operationsverksamhet på länssjukhuset i Kalmar. Totalt jobbar omkring 85 personer på de två avdelningarna men det är ännu inte klart hur många av dem som kommer att jobba under krislägesavtal. När krislägesavtalet aktiveras kan bland annat arbetstiden utökas till 48 timmar i veckan och den anställde får 220 procent av lönen per timme. 

Facket: Inte långsiktig lösning

Vårdförbundet välkomnar avtalet som de tycker gör att medlemmarna får en skälig ekonomisk ersättning för sitt hårda arbete, men varnar för att det inte är någon långsiktig lösning. De skriver i ett pressmeddelande att de kommer följa situationen noga och att de förväntar sig att arbetsgivaren använder avtalet med förnuft. 

Hur ska ni trygga att medarbetarna får vila? 

– Det finns erfarenheter från andra regioner i våras, där personal var väldigt trötta efteråt. Vi ska därför försöka begränsa perioderna som man går på krislägesavtalet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist. 

Utöver Region Kalmar län har även Region Jönköping, Region Uppsala, Region Skåne, Region Stockholm, Region Gävleborg och Västra Götalandsregionen aktiverat krislägesavtalet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet