Sjukvårdsdirektören: ”Jag är övertygad om att vi blivit bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar att Region Kronoberg är bland de sämsta när det gäller specialiserad vård i livets slutskede. Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör förvånas över uppgifterna.

– Jag tror att vi ligger ganska bra till, säger Per-Henrik Nilsson.

Svenska palliativregistrets nya sammanställning är ännu inte publicerad, vilket gör det svårt för Region Kronoberg att kommentera uppgifterna. Men att regionen skulle hamna i botten överraskar sjukvårdsdirektören.

– Jag är övertygad om att vi har blivit bättre på palliativ vård. Jag skulle vilja svara att vi ligger i framkant, men att vi saknar ett hospice, säger Per-Henrik Nilsson hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

”Makalös bemanningsbrist”

Samtidigt säger sjukvårdsdirektören att om det verkligen är så att Region Kronoberg ligger dåligt till så måste någonting göras.

– Vi måste se vilken täckningsgrad som finns och om den varit dålig så borde vi göra det bättre. Vi har haft en makalös bemanningsbrist så att rapportera till registret kanske inte har varit det som prioriterats först.

Per-Henrik Nilsson säger att det palliativa rådgivningsteamet är mycket uppskattat men att det stämmer att de endast arbetar dagtid på vardagar.

– Vi har däremot en moderklinik som har jour dygnet runt och där finns specialistvård dygnet runt.

Både Cancerstiftelsen, onkologen och rådgivningsteamet i Kronoberg säger till SVT Nyheter Småland att vården i livets slutskede inte fungerar bra som det ser ut i dag.

Ligger det inte någonting i kritiken?

Det är därför vi har satt till den här utredningen, de har ett stort inflytande över resultatet. Sedan måste jag utifrån kommunernas del och ekonomin se vad vi kan göra. Men jag förutsätter att det i budget 2020 finns en förberedelse för det säger Per- Henrik Nilsson.

Just nu pågår en utredning om hur den palliativa vården ska se ut i framtiden. Där utreds bland annat frågan om ett hospice, ett boende för patienter i livets slutskede.

– Jag hoppas att den utredningen mynnar ut i att vi får till det. Men det är ingenting  som någon klarar själv så det måste blir i samråd med kommunerna,  säger Per-Henrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.