Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i Kalmar län berättar i klippet om hur man försöker lösa bemanningen inom ambulanssjukvården när EU-direktiv införs i höst. Foto: Hedvig Nittve

Sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist: ”Risk att det påverkar tillgängligheten”

Publicerad

Ambulanspersonal i Kalmar län är oroliga för att personal ska sluta och att patienter ska få vänta längre på ambulans när EU-direktiv införs i Sverige i höst. Regiondirektören i Kalmar än medger att det finns en risk att tillgängligheten påverkas.

– Det finns ingen lösning än, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar län.

Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila, efter kritik från EU-kommissionen. Då ska all personal ha elva timmars vila under varje dygn. Det här innebär kortare men fler arbetspass och mindre långledighet.

I region Kalmar län befarar ambulanspersonal att patienter kan få vänta längre på att ambulans kommer fram. Jobbar personalen övertid ett pass, kan ambulansen behöva ställas i början på nästa pass.

– Det är en risk att det här påverkar tillgängligheten till ambulansvård, säger Johan Rosenqvist, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar län.

Hur ska ni garantera säkerheten för era invånare?

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om i nuläget.

Region Kalmar län arbetar nu med att hitta en lösning som fungerar för både personalen och verksamheten, säger Johan Rosenqvist, i första hand utan att behöva tillföra pengar eller extra personal.

Från och med 1 februari kan man söka dispens från direktivet om det finns särskilda skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.