Olle Madebrink var barndomsvän med den så kallade Skandiamannen och har mycket svårt att ta till sig uppgiften om att Skandiamannen var den som mördade statsminister Olof Palme. Foto: Karin Ahlgren

Olle Madebrink växte upp med Skandiamannen – berättar exklusivt för SVT

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 09:30 på onsdagen pekade åklagare Krister Petersson ut den så kallade Skandiamannen – Stig Engström från Nybro – som Olof Palmes mördare. SVT har träffat Stig Engströms barndomsvän Olle Madebrink – som har mycket svårt att ta till sig dagens uppgifter.

Vi ses på Revsudden, en sommaridyll ett par mil norr om Kalmar. Här har Olle Madebrink tillbringat så gott som alla sina barndomssomrar och flera av dem tillsammans med Stig Engström, den man som i dag pekas ut som Olof Palmes mördare.

– Vi badade, seglade, spelade krocket och hade det jättekul på alla tänkbara sätt, säger Olle Madebrink.

Besked om Palmemordet

Bodde i Nybro

De båda lärde känna varandra i Nybro, där Olle bodde och växte upp. Skandiamannen flyttade dit som barn efter att först ha bott i Indien. I Nybro bodde de båda inte så långt från varandra.

– Det var så spännande med honom, han hade till och med filmer med sig från Indien som han visade och berättade om, och senare var han den förste i vårt gäng som hade motorcykel, säger Olle.

Även om Skandiamannen senare flyttade från Småland höll de båda kontakten genom livet. Olle var upp i Stockholm och hälsade på honom på hans arbetsplats, Skandiahuset.

– Han hade ju ett väldigt fint jobb där.

Berättade om mordet

Inför en skolträff som hölls efter att Olof Palme mördats erbjöds sig Skandiamannen att berätta om mordet och vad han såg och uppfattade under mordnatten.

– Det var mycket spännande att ta del av det, säger Olle.

Men med åren glesnade deras umgänge något. Dock skulle Skandiamannen ha kommit till Småland och varit med för att fira Olle Madebrink på hans 65 årsdag i mitten av juni 2000. Men just den dagen blev istället den dagen som Stig Engström dog.

– Så han kom ju inte, säger Olle stillsamt.

Polisen har ställt frågor om Skandiamannen

Under våren har Palmeutredare besökt Olle Madebrink och ställt frågor till honom om hurdan Stig Engström var som människa.

Dagens besked om att barndomsvännen skulle har mördat Olof Palme har Olle mycket svårt att ta in.

– Jag tror inte på det. Så enkelt är det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet