Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skarp kritik mot prissättningen av ADHD-utredningar i Kronoberg

Skarp kritik mot prissättningen av ADHD-utredningar i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad
I underlaget till det vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin som Region Kronoberg ska fatta beslut om på onsdag står det att en ADHD-utredning som görs av privata företag får kosta max 5 500 kronor. Något som helt döms ut av ordföranden i Sveriges Neuropsykologers Förening.

– 5500 kronor...  Egentligen är jag mållös över den siffran. Det är orimligt. Då har man alltså mellan tre och tre och halv timme på sig och det är helt absurt, det finns inte en chans att det ska räcka, säger Bengt Persson som är ordförande i Sveriges Neuropsykologers Förening och som har arbetat med den här typen av utredningar sedan 1989. 

Dataprogram ska snabba på processen

Bakgrunden till den låga ersättningen i vårdvalet är att Region Kronobergs egen BUP-klinik från och med i höst ska börja jobba med ett dataprogram som stöd vid ADHD-utredningar. Det ska göra utredningarna både billigare och snabbare. Och regionen vill  inte betala mer för de utredningar som de privata företagen utför än för de som görs i egen regi. 

– Det här är ett väl beprövat sätt där en dator känner av ögonrörelser, ansiktsmimik, vad man säger och hur man säger det. Så det tar ett besök när man gör det här testet och sen har man en läkare och en psykolog som analyserar de här resultaten och sen har man sin utredning färdig, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Centrumchefen: ”Kommer att finnas individuella undantag”

Region Kronoberg bedömer att dataprogrammet i kombination med en grundlig genomgång av patientens sjukdomshistoria, en så kallad anamnes, kommer att räcka som underlag för ungefär hälften av patienterna som utreds för ADHD.

– Det kommer att finnas individuella undantag där det tar längre tid också, säger Magnus Fritihiof som är centrumchef inom psykiatrin i Kronoberg och som har varit med och tagit fram underlaget till vårdvalet.

Men även i de fall där utredningen tar längre tid och dataprogrammet behöver kompletteras, så kommer de privata företagen inte att kunna få ut mer ersättning än just 5 504 kronor.

”Täcker inte ens en tredjedel av lönerna”

Enligt Bengt Persson har andra företag som tidigare gjort utredningar på uppdrag av barn- och ungdomspsykiatrin tagit 49 000 kronor per utredning. Men så mycket behöver det inte kosta, menar han. Mer rimligt vore att det tar mellan 10 och 20 timmar och kostar runt 20 000.

– 5 500 täcker ju inte ens en tredjedel av lönerna. Om jag ska ha en sådan här verksamhet så måste jag ha testen, jag måste ha en dator, jag måste ha en lokal där jag kan träffa patienterna, så jag är inte säker på att det täcker ens tre timmar.

– Ska jag vara ärlig så tror inte jag att någon kommer att nappa på det här, säger Bengt Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer