Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvällens kommunfullmäktigemöte avgörs vilken budget som kommer att gälla under 2025. Skattehöjning eller besparingar. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Skattehöjning eller effektivisering – Uppvidinges ekonomiska dilemma

Uppdaterad
Publicerad

För första gången under den här mandatperioden står oppositionspartierna enade bakom en egen budget. De vill effektivisera verksamheterna medan de styrande vill höja skatten. Frågan avgörs under tisdagskvällens kommunfullmäktige.

Uppvidinge kommun står inför betydande underskott och för första gången under den här mandatperioden går oppositionspartierna samman och presenterar en gemensam budget.

De föreslår att kommunens verksamheter ska effektiviseras för att hantera den ekonomiska krisen.

”Räddningsbudget”

Oppositionen M, S, V och Landsbygdspartiet vill minska budgetramen.

– Det här går inte längre och vi måste göra någonting. Därför satte vi alla partifrågor åt sidan och enades om den här räddningsbudgeten, säger Jessica Rask (M), oppositionsledare.

Skattehöjning

Den styrande minoriteten SD, KD och C vill däremot höja skatten som en åtgärd för att få ekonomin i balans.

– Det är ett vägval som kommunfullmäktige tar ställning till ikväll. Det är att välja mellan att ha en högre skattesats eller äventyra kvaliteten i till exempel i skolan, säger Simon Bring (SD), kommunalråd.

Under kvällens kommunfullmäktige avgörs vilken budget som kommer att gälla för 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.