Flera hundra, kanske närmare tusen, jobb ryker i en rad mindre städer när Skatteverket återigen skrotar en massa kontor. Skattefifflarna kan bli vinnarna.
Skatteverket ska centralisera verksamheten ytterligare, de knappt 50 kontoren som finns kvar sedan den förra rejäla bantningen för 6-7 år sedan, ska bli ännu färre, enligt dokument som TT har läst och som bekräftas av Skatteverkets ledning.
– Det är en långsiktig utredning som vi håller på med, inget är bestämt än. Om lokala kontor läggs ned så berör det administrativ personal och då erbjuds de arbete på annan ort, säger regionskattechefen för Östra regionen, Andreas Elvén.
Inom kort ska förhandlingar ske med facket. Redan på tisdag nästa vecka kommer bomben brisera, då det är tänkt att förslaget med vilka orter som berörs kommer att släppas. Mindre städer i exempelvis Norrland lär ligga risigt till. Vid förra nedbantningen höll bland annat Örnsköldsvik och Hudiksvall på att stryka med.
Inte dra ner
I Skatteverkets utredning menar man att myndigheten ska finnas där människor bor och redogör för en lista på de 50 orter som har flest invånare.
Vad tycker du om idén med att stänga kontor på små orter?
– I den här utredningen och dess resultat är inga orter bestämt än, men det handlar om hur vi ska anpassa oss för framtiden, vi har för få anslag och har inte råd att anställa ny personal när äldre slutar. De pengar vi får från staten är för lite för att hänga med i löneutvecklingen, säger regionskattechefen för Östra regionen, Andreas Elvén.
I dag jobbar runt 10 000 på Skatteverket runt om i landet, varav cirka 2 000 på huvudkontoret i Solna. Enligt Skatteverkets planer ska dock alla anställda som berörs av en kontorsnedläggning få följa med när verksamheten centraliseras till någon större stad.
”Något färre” orter är allt som Skatteverkets ledning vill bekräfta på det här stadiet.
– Vi har ingen ambition att dra ner på antalet anställda totalt sett, säger Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen.
Fackliga källor är kritiska och efterfrågar en utvärdering av den förra kontorsnedläggningen, då omkring hälften av de lokala kontoren försvann.
– Syftet från ledningen känns som om det bara handlar om att minska antalet orter, säger en facklig källa.
”Vetlanda berörs inte”
Vetlanda är ett servicekontor, där lokaler delas med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Inga servicekontor berörs i de förslag som Skatteverket nu utreder och förhandlar med facket om, menar Andreas Elvén.
Hur påverkar det här invånarna i och omkring Värnamo om det kontoret läggs ned?
– Om det blir så att den orten är en av de orter vi i framtiden drar ned på så handlar det om att personalen flyttas därifrån. Vi kommer fortfarande att ha ett servicekontor där invånarna kan besöka oss. Dit de kan ha komma med blanketter och deklaration och sådant.
Anställda varnar
Konsekvensen av den förra centraliseringen blev kraftigt färre skatterevisioner av företag och färre brottsanmälningar. Anställda som TT talat med, som vill vara anonyma, säger att skattekontrollen av företag utanför de större starstadsområdena blir sämre när skatterevisorerna sitter allt längre bort.
– Ska vi inte granska företag på mindre orter längre, frågar sig en anställd.
– Men det handlar om ett förändrat arbetssätt, med bland annat mer skrivbordsutredningar, säger Helena Dyrssen.
Andreas Elvén håller med om att Skatteverket måste finnas där företagen finns, det är deras uppdrag att kontrollera dem och behovet är störst i större städer och där de också ser en större befolkningsutveckling.
Enligt henne bedömer Skatteverket att skattefelet blivit mindre, det vill säga mindre pengar undanhålls beskattning.
Orter i fara
Hudiksvall
Kungsbacka
Lycksele
Mora
Simrishamn
Sollefteå
Vetlanda
Värnamo
Källa: Skatteverket