Foto: AP

Skatteverket säger nej till Lucifer

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Kronobergs län ville döpa sin fyra månaders son till Lucifer. Ett namn som Skatteverket anser kan vålla problem för barnet i framtiden.

Enligt myndigheten så associeras namnet Lucifer med djävulen och kan väcka anstöt. I avslaget hänvisar man till ett ärende i Förvaltningsrätten i Stockholm för två år sedan där domen kom att gälla som en tillämpning av den nuvarande personnamnlagen.

Vidare hänvisar Skatteverket till att barnet är under 18 år och kan inte föra sin talan själv. Dessutom menar myndigheten att förnamn får endast vara namn som inte kan väcka anstöt, eller kan antas leda till obehag för den som ska bära namnet.

Lucifer

Lucifer betyder ljusbringare eller ljusbärare på latin. Inom större delen av kristen teologi har Lucifer identifierats med Satan.

I förkristen romersk mytologi betecknade det latinska ordet Lucifer planeten Venus när den visade sig som morgonstjärna i gryningen, vilken identifierades med den motsvarande grekiska stjärnguden Fosforos.

Ingen av dessa två gudomar var förknippad med de negativa associationer.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.