Anki och Mikael Foss måste skilja sig. Mikael är totalförlamad efter en stroke. Foto: Privat/SVT

Efter den långdragna assistanskampen – nu skiljer de sig för att orka

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Foss, 57 år, är totalförlamad efter en stroke för ett drygt år sedan. Och sen dess har han och frun Anki kämpat för att få fler assistenter. Nu skiljer de sig för att klara det ekonomiskt och för att Anki ska orka.
– Jag har varit på väg att knäckas fullständigt. Jag tycker att samhället sviker, säger hon.

Mikael Foss, 57 år, är totalförlamad efter en stroke för ett drygt år sedan. I oktober förra året berättade SVT Nyheter Småland om han och frun Ankis kamp för att få mer hjälp av assistenter.

Nu har paret beslutat sig för att lämna in skilsmässopappren. På sociala medier meddelade de beskedet på alla hjärtans dag. 15 års äktenskap, som började i Slottskyrkan i Kalmar, är över.

– Det är för att rädda vår relation. Går jag under så går Mikael under, säger Anki Foss, 50 år.

”Jag får aldrig vara i fred”

Mikael har varit på hjärnröntgen under dagen och ligger och vilar.

– Det är en del praktiska problem med att skilja sig. Mikael är totalförlamad och kan inte skriva under pappren. Vi måste ha ett läkarintyg på det, säger Anki Foss. Hon tror det kommer att ta ett tag innan allt är klart.

Anki Foss säger att hon som anhörigvårdare håller på att ta slut.

– Jag kommer i kläm som äkta fru. Jag får aldrig vara i fred. Det ska fixas intyg och jag ska vara med på möten, säger hon.

Hoppas på bättre ekonomi

Nu ska Mikael få en god man i stället.

– Jag har varit på väg att knäckas fullständigt. Jag tycker att samhället sviker. Anhöriga utnyttjas, säger Anki och suckar.

– Andra skulle nog vikit ned sig och fallit till föga. Men jag är inte den personen.

Ett annat skäl att skilja sig är för att få bättre ekonomi. I nuläget slår kommunen ihop våra inkomster men bortser från mina boendekostnader när de beräknar av olika typer avgifter, säger Anki Foss. Hon har en egen lägenhet eftersom det är svårt för henne att bo tillsammans med Mikael som har behov av assistans dygnet runt.

– Den långsiktiga konsekvensen av det är att jag inte klarar mig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

assistansersättning

Mer i ämnet