Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på våra granskogar. Foto: Mats Carlén, Skogsstyrelsen

Kartor ska sätta stopp för granbarkborren i tid

Uppdaterad
Publicerad
Inom kort väntas Skogsstyrelsen skicka ut en karta till 65 000 skogsägare som visar var risken för angrepp är som störst av granbarkborre. Allt för att kunna rädda värdet på virket.

Nu svärmar granbarkborren runt om i hela landet och insekten kan ställa till stora bekymmer för skogsägare som drabbas. Nu är den bästa perioden för att bekämpa granbarkborren.

Skogsstyrelsen skickar nu ut ett brev med en karta till cirka 65 000 skogsägare som visar var risken är som störst för att få ett angrepp i skogen, enligt ett pressmeddelande.

Kontrollera hela sommaren

Skogsägarna uppmanas att kontrollera sin skog minst var fjärde vecka och hålla utkik efter nya angrepp.

– Vi vill tipsa om var i skogarna risken för angrepp är som störst och hur kartor och annan information ska användas i jakten på granbarkborrarna, säger Johanna From, regionschef på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Om nya angrepp hittas i god tid kan skadorna begränsas och virkesvärdet räddas.

De som får ett brev har stor risk för angrepp i sina skogar. Det når inte alla som kan råka ut för granbarkborren och därför är det viktigt att alla kontrollerar sin skog regelbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer