Tolvåriga Tatiana från Ukraina väntar på skolstart i Borgholm

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom tolvåriga Tatiana Krop från Ukraina till Borgholm tillsammans med 17 andra skolbarn på flykt undan kriget. Nu längtar hon efter att få börja skolan igen.

– Jag vill lära mig svenska, så att jag kan prata med människorna här, säger hon.

Tatiana, hennes mamma och sex-åriga lillebror bor i en av campingstugorna på Kapelludden i Borgholm. Vanlig vardag har det inte hunnit bli än, eftersom de kom i fredags förra veckan.

– Vi hoppas att kunna komma igång med aktiviteter under nästa vecka, säger Christina Lundberg som fått i uppdrag av Borgholms kommun att planera skolgången för de ukrainska flyktingbarnen.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Kartlägga kunskapsnivåer

Till att börja med handlar det om att starta med någon form av språkverkstad.

– Kanske redan nästa vecka, säger Christina Lundberg.

Än så länge har en buss med flyktingar från Ukraina till Borgholm och än har inte skolverksamheten för de flyktingbarnen kommit igång. Men fler kan komma.

– Först av allt handlar det om att kartlägga barnens kunskapsnivåer, efter det får barnen gå i en förberedelseklass där de får intensiv träning av det svenska språket och matematik. Sedan organiserar vi kring vilka skolklasser de ska ut i, säger Christina Lundberg.

Luttrad inför uppgiften

För Christinas del är det inte första gången hon jobbar med att ordna med skolplatser för flyktingbarn. Mellan åren 2015 och 2016 kom det många flyktingar från krigets Syrien, och då hade hon samma uppgift.

– Skillnaden är kanske att barnen från Ukraina nyligen gått i skolan, medan barnen från Syrien hade varit på flykt under en längre tid innan de kom hit, säger hon.

Pensionerade lärare med erfarenhet från förra flyktingkrisen har hört av sig och är beredda att börja jobba igen. För Tatiana Krop innebär det troligen att hon snart kan få börja skolan.

– Jag hoppas det, för här känner jag mig trygg. Här behöver jag inte vara rädd för ryska soldater eller bomber, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet