Praktiska gymnasiet har minskat elevavhoppen – Skolverkets stöd avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde gymnasieelev hoppar av skolan eller går ut utan fullständiga betyg. Därför har Skolverket nu erbjudit extra stöd till skolor för att förebygga avhopp. Något som gett effekt på Praktiska gymnasiet i Växjö.

– För att förebygga avhopp så måste man backa bandet ganska långt för ett avhopp sker inte plötsligt. Det börjar med frånvaro som blir högre och högre och högre som sedan leder till ett avhopp, säger Marie-Charlotte Bäckström som är rektor på skolan.

Det är Skolverket som genomfört ett arbete tillsammans med flera gymnasieskolor i landet för att förebygga att elever hoppar av utbildningen och blir sittande hemma.

– Tydliga och snabba insatser behövs till elever som är frånvarande i skolan, säger Marie-Charlotte Bäckström.

Elever med psykisk ohälsa svåra att nå

Vid praktiska gymnasiet i Växjö har Skolverkets satsning varit avgörande för att lyckas. Här har man tillsammans lyckats kartlägga vilka problem som finns och skapat gemensamma mål för elever, vårdnadshavare och personal.

– Vi har haft tre träffar med dem och det har varit så givande och de har gett mycket bra och konkreta förslag till oss som vi kunnat ta vidare och jobba med. Utan dem hade vi inte kommit så här långt, säger Marie-Charlotte Bäckström.

Det finns dock fortsatt en grupp elever som är svåra att nå. Det gäller de med psykisk ohälsa.

– Och där behöver skolan hjälp och samverkan med socialen och barn- och ungdomshälsan.

I arbetet med att minska avhoppen har skolan rustat upp skolmiljön och satt in speciella resurser. Och en sak som haft en avgörande betydelse är en så kallad elevcoach. Hör rektorn berätta om hur elevcoachen jobbar.

Utan Skolverkets förslag hade Praktiska gymnasiet inte kommit lika långt i sitt arbete med att få fler att gå kvar på skolan, enligt rektor Marie-Charlotte Bäckström. Foto: Rebecca Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.