Susanne Widell värdesätter skolfotona från sin ungdom. Foto: SVT

Livlig debatt om att skolfotona ska tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att flera kommuner avskaffar skolfotografering på grund av att skolan ska vara avgiftsfri diskuteras flitigt på SVT Nyheter Smålands Facebooksida.

– När jag gick i skolan var det kul att titta på fotona och se vilka som gick i klassen. Barnen som går i skolan nu får inte den möjligheten om skolfotona tas bort, säger Susanne Widell från Rockneby utanför Kalmar.

Hon säger också att många inte har råd att gå till en riktigt fotograf och ta bra bilder på sina barn. Då kan skolfotona bli extra värdefulla.

Skolfotografering tas bort

– Summan som det kostar att köpa skolfotona är en bråkdel av vad en riktiga fotograf tar. Det är en prioriteringsfråga. Jag tror de flesta har råd om de bara väljer att lägga pengarna där och inte på annat.

Annat som kostar pengar

Kan du förstå kommunernas resonemang om att skolfoton inte går ihop med en avgiftsfri skola?

– Jag kan förstå att kommunen resonerar så. Men samtidigt så håller de ju på och åker på utflykter och annat som också kostar pengar.

Här följer några andra åsikter i den diskussion som just nu pågår på vår facebooksida.

– För mig var det inga problem, det är ju helt frivilligt om man vill köpa eller inte. Skolan är ju ändå inte avgiftsfri i och med klassresor och annat.

– Bra gjort! Det är svindyra kort som ingen vill ha men som man känner sig tvungen att köpa.

– Jag har inte ens tittat på mina barns bilder. Jag vet att de är jättefina men vill inte bli lockad att köpa då jag inte har råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfotografering tas bort

Mer i ämnet