Foto: SVT/TT

Skolkatalogen ses som ett register

Uppdaterad
Publicerad

Oskarshamns kommun har det här läsåret tagit bort skolfotograferingen och reaktionerna har varit blandade från föräldrar.

– Det har inte varit någon jättestorm kring det. Det är en handfull föräldrar och vårdnadshavare som hört av sig, säger Sara Einarsson tillförordnad grundskolechef i Oskarshamn.

De missnöjda föräldrarna har enligt Sara Einarsson uppgett att de tyckt skolkatalogen varit bra eftersom det är ett lätt sätt att titta vilka kompisar barnen umgås med men också att det är en trevlig tradition och ett sätt att minnas sin skolgång. Föräldrar som tyckt det varit bra att ta bort skolfotograferingen har uttryckt att skolfotografering känns förlegat, att man tar mycket bilder ändå och att föräldrar tyckt det varit roligare att få ta del av bilder på barn och ungdomar i skolverksamheten.

Skolfotografering tas bort

– Vi försöker hålla en avgiftsfri skola så långt det går och här har vi satt föräldrarna i en situation där de kanske känt sig tvingade att köpa bilderna, säger Sara Einarsson.

Sara Einarsson, tf grundskolechef i Oskarshamn.

Oklart framöver

Beslutet att ta bort skolfotograferingen gäller till att börja med det här läsåret. Hur det blir med skolfotograferingen framöver ska diskuteras i vår med föräldrar och elever.

Men det är inte bara för att försöka vara en avgiftsfri skola som Oskarshamn tagit bort fotograferingen. Det beror också på EU:s dataskyddsreform som träder i kraft maj 2018 och då anses skolkatalogen vara en form av register, enligt Sara Einarsson.

– Varför ska vi som skola samla ihop alla elever ett år, sätta namn och bild på dem och sen låta ett företag sälja det? Vi har frågat oss om det verkligen är en tjänst vi ska sprida och vad som är syftet med det, säger Sara Einarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfotografering tas bort

Mer i ämnet