Foto: Arkivbild SVT

Hultsfred och Oskarshamn har slutat med skolfotografering

Publicerad

Hultsfred och Oskarshamn har slutat med skolfotografering. En enkät som SVT Nyheter Småland har gjort visar att fler kommuner kan komma att göra likadant.

Oskarshamns kommun meddelade i augusti att de stoppar skolfotograferingen det här läsåret eftersom skolan ska vara avgiftsfri och att föräldrar kan känna sig pressade att köpa bilder. Grannkommunen Hultsfred tog beslutet att sluta med skolfoton redan 2015 vilket elever på Albäcksskolan tycker är tråkigt.

– Skolfoton har alltid varit väldigt kul. Det är kul att kolla tillbaka på sina klasser, vilka andra som gick i klassen, säger Ebba Danielsson.

Hon får medhåll av andra elever.

– Jag tycker inte det var så jättekul att den försvann, det kändes lite som en höjdpunkt när den kom, säger Alexander Lagerström.

Dold kostnad

Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfred tog beslutet att sätta stopp för fotograferingarna efter att förvaltningen sett över vilka kostnader skolan tar ut från föräldrar. Skolan ska vara avgiftsfri enligt skollagen. Men enligt Skolinspektionen är fotograferingen i gråzonen eftersom det är ett avtal mellan föräldrar och fotoföretaget där skolan inte är inblandad kostnadsmässigt. Men enligt Martin Snickars så är skolan ändå direkt inblandad.

– Vi avsätter tid för fotografering och då blir det en skolaktivitet. Det är vi som har gjort avtal med fotograferingsföretaget och därför blir det en del i skolan, säger Martin Snickars på barn- och utbildningsförvaltningen i Hultsfred.

”Rättvisefråga”

Att kommuner slutar med skolfotografering tycker skolfotoföretagen vi pratat med är tråkigt, Patrik Nilsson som är vd på Foto Norden menar att det till med är en rättvisefråga.

– Alla har inte råd att gå till en fotograf på stan som kostar minst 1500 kronor. Det ska inte spela någon roll vilken kommun man bor i, säger han.

Tog egna klassfoton

En enkät som SVT Nyheter Småland gjort visar att fler kommuner kan komma att sluta med fotograferingen i skolan, till exempel Högsby och Ljungby.

LÄS MER: Fler kommuner överväger att sluta med skolfoton

När det inte blev någon fotografering i Hultsfred tog eleverna tag i saken själva och ordnade egna klassfoton.

– Vi tog det största klassrummet vi hade, jag lånade med kamera hemifrån vi smällde upp en grå duk på väggen och så började vi fotografera, säger Alexander Lagerström.

Resultat · Bör skolorna sluta med skolfotografering?

  1. Ja
    46 %
  2. Nej
    54 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolfotografering tas bort

Mer i ämnet